„Pomenirea Părinţilor“ – o idee ce se afirmă puternic şi pe Valea Almajului

Pentru că aniversările, comemorările sunt momente de comuniune, de binecuvântare şi bucurie, de întărire a credinţei şi a iubirii frăţeşti între oameni, vineri, 30 decembrie 2007, în localitatea Borlovenii – Vechi din Ţara Almăjului ( Caraş – Severin ) – locul unde istoria noastră sfântă trebuie rostită cu evlavie spre a rodi în faptele noastre, almăjenii şi nu numai au cinstit memoria unui ilustru înaintaş, protopopul militar colonel Pavel Boldea, aducându-şi aminte după îndemnul scripturistic de înaintaşii care au purtat cu fală şi demnitate numele de român şi creştin, făcând din acestea obiective majore ale vieţii lor.
Primirea inviţatilor a avut loc între orele 10 – 11 la şcoala din localitate de către organizatori.
Evenimentul a debutat cu un parastas la Biserica Ortodoxă din localitate, oficiat de către un sobor de preoţi almăjeni, în frunte cu Nicolae Pereş, Protopopul zonal. La sfârşitul ceremoniei religioase, preaonoratul protopop Nicolae Pereş a evocat personalitatea protopopului militar Pavel Boldea în faţa unei asistenţe care a umplut până la refuz biserica, subliniind importanţa acestui eveniment pentru viaţa spirituală şi culturală a localităţii şi nu numai.
În acordurile muzicii fanfarei elevilor din Borlovenii – Vechi, condusă de profesorul de religie Zamela Petrică, întreaga asistenţă, formată din locuitorii satelor Borloveni, Pătaş şi invitaţi, s-a deplasat la mormântul protopopului, din cimitirul particular al familiei nobiliare Boldea, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire de către soborul de preoţi format din: protopop Nicolae Pereş, preoţii Gheorghe Vlasie, Martin Valuşescu, Pavel Iovanescu, Ion Cherescu, Vasile Grecu, Moise Gherescu şi ieromonahul Radu Andrei – stareţul mănăstirii Almăj-Putna, după care cei prezenţi s-au îndreptat spre casa familiei Boldea, pe frontispiciul căreia a fost montată o placă comemorativă cu următorul conţinut: „În această casă s-a născut şi a murit protopopul militar, colonel Pavel Boldea (1861 – 1920), personalitate de seamă a Văii Almăjului şi a Banatului, cu o viaţă dedicată Bisericii şi Neamului.” Dezvelirea plăcii comemorative a fost făcută de către urmaşii protopopului: profesorul Alexandru Nemoianu, economist Otilia Bârsan, avocat Ioan Bârsan şi actor Pavel Bârsan. Apoi, prof. Pavel Panduru – directorul Şcolii de Arte şi Meserii Prigor, a spus că protopopul Pavel Boldea a fost martor şi împlinitor al cuvântului lui Dumnezeu în biserica sa, făcând din crezul, viaţa şi iubirea sa o adevărată ofrandă adusă Bisericii noastre strămoşeşti şi tezaurului său, lăsând în urma sa fapte care-i fac numele vrednic de pomenire în istoria naţională şi a Bisericii. El a fost fiu al Borlovenilor, al Almăjului şi al întregii naţiuni, urcând pe toate treptele sacerdotale, de la diacon la protopop, prin slujire plină de devoţiune pentru Biserică şi neamul românesc. Primarul comunei, Verindeanu Pavel spune câteva cuvinte despre sat, apoi profesorul de religie Petrică Zamela rosteşte o admirabilă cuvântare despre viaţa protopopului Pavel Boldea, subliiniind importanţa acestui eveniment pentru spiritualitatea şi cultura bănăţeană şi românească.

Începând cu orele 13 a avut loc la şcoala din localitate un simpozion în cinstea marelui patriot, preot şi dascăl Pavel Boldea, sub conducerea prof. Pavel Panduru, organizatorul manifestării, la care participă: Alexandru Nemoianu, istoric şi filosof al culturii, vorbind despre familia protopopului, Otilia Bârsan şi ginerele protopopului – avocatul Ioan Bârsan, relatează aspecte din viaţa familiei, apoi vorbesc despre protopop profesorul poet Nicolae Sârbu, director al Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” din Reşiţa, scriitorul Nicolae Danciu–Petniceanu din Timişoara, prof. Nicolae Andrei din localitatea Bănia, profesorii Gheorghe Rancu şi Dănilă Sitariu din Şopotu–Vechi, primarul Iancu Panduru şi Şeful de Ocol Silvic Vlaicu Costel de la Mehadia. Manifestarea a fost colorată de acordurile muzicale ale marilor doinitori Iosif Ciocloda şi Iosif Puşchiţă. La manifestare au mai participat primarii Verindeanu Pavel din Prigor şi Imbrescu Ilie de la Eftimie-Murgu, Mavrea Petru, grefier–şef al judecătoriei Bozovici, profesorii pensionari Nicolae Ioana, Şuveţi Petru, Popovici Vasile, Pavel Găină, Micicoi Dănilă – contabil-şef al Centrului Bugetar Bozovici şi cadrele didactice din Prigor, Pătaş şi Borlovenii-Vechi, evocând în acorduri coloristice, semantice şi sentimentale personalitatea protopopului şi a familiei nobiliare Boldea, cea care a fost un liant spiritual pentru zona Văii Almăjului.

După simpozion, toţi cei prezenţi au fost fost invitaţi să guste din mâncărurile tradiţionale de post, special pregătite pentru acest eveniment, savurându-le pe fundalul sonor al muzicii fanfarei din Borloveni, taraful Şcolii de Arte şi Meserii Prigor şi a doinelor cântate de Iosif Ciocloda şi Iosif Puşchiţă.

La reuşita manifestării şi-au adus din plin contribuţia tinerele cadre didactice ale şcolilor din comuna Prigor şi familia sponsorului Imbrescu Mihai.

Ziua de 30 noiembrie 2007 a reprezentat o zi aparte în conştiinţa tuturor românilor almăjeni, plămădiţi din acelaşi lut nobil, dar înţesat cu lacrimi, dor şi cântec bănăţean, când toţi au fost gătiţi de sărbătoare, parcă mai mult ca niciodată, deoarece sărbătoreau aşa cum numai în Banat se sărbătoreşte, cu fală şi cu „geală”, pe cel care a stat pentru ei la temelia unor idealuri de veacuri, pe cel ce a simţit cu adevărat româneşte făcând ca inimile borlovenilor, almăjenilor şi bănăţenilor să fie acoperite de roşu, galben şi albastru, mai ales că evenimentul se desfăşura în preajma zilei de 1 decembrie, zi în care în urmă cu peste 80 de ani acest vis devenea realitate, la temelia căruia au stat moşii şi strămoşii noştri, printre care se numără şi cei din stirpea nobiliară a boldeştilor, lăsând de multe ori la o parte grijile lor pentru ca nouă să ne fie bine astăzi-atât cât ne poate fi de bine.

Pentru tot ceea ce a făcut Familia Boldea, şi mai ales protopopul Pavel Boldea, ca multe visuri să devină realităţi, noi ne-am simţit datori a le mulţumi în umilul, dar înălţătorul nostru mod, făcând din această zi o sărbătoare, şi îndatorându-ne a le urma calea începută şi a le face mereu proaspătă memoria urmaşilor noştri.

Profesor PAVEL PANDURU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: